Οικονομία Από τον Οκτώβριο η προκαταβολή για το εφάπαξ

Από τον Οκτώβριο η προκαταβολή για το εφάπαξ

Δίνεται...ανάσα σε ασφαλισμένους

-

Με νομοθετική παρέμβαση παρέχεται πλέον για πρώτη φορά προκαταβολή στους φορείς απονομής όλων των 31 πρώην ταμείων πρόνοιας.

Από τον Οκτώβριο θα δίνεται προκαταβολή για το εφάπαξ, η οποία μαζί με την αύξηση των προσωρινών συντάξεων θα παράσχει διπλή ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη.

Αν και έως πρόσφατα δεν προβλεπόταν προκαταβολή για το εφάπαξ, με νομοθετική παρέμβαση παρέχεται πλέον για πρώτη φορά προκαταβολή στους φορείς απονομής όλων των 31 πρώην ταμείων πρόνοιας τα οποία έχουν συγχωνευθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η προκαταβολή αναμένεται να κυμαίνεται από 50% έως 80%, ενώ το ακριβές ποσοστό πρόκειται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Οι προκαταβολές θα χορηγούνται μέσα στο τρίμηνο από την υποβολή της σχετικής αίτησης και σε κάθε περίπτωση το συντομότερο αφότου βγει η συνταξιοδοτική απόφαση.

Τον Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή η καταβολή της αυξημένης προσωρινής σύνταξης.

Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολουμένους και στους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Όσον αφορά στην προκαταβολή του εφάπαξ – όπως προβλέπεται στη σχετική (ψηφισμένη) διάταξη – στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης σε πρώην Ταμεία, κλάδους, τομείς και λογαριασμούς του κλάδου εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ χορηγείται η εφάπαξ παροχή του τελευταίου Ταμείου, κλάδου, τομέα ή λογαριασμού και όταν βεβαιωθεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης εκδίδεται απόφαση χορήγησης της συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής.

Πηγή: voria.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτιά τώρα στην Κεφαλλονιά

Στο σημείο μεταβαίνουν δύο οχήματα με έξι πυροσβέστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ