Υγεία Στο στόχαστρο μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – Σε ποιες θα...

Στο στόχαστρο μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – Σε ποιες θα μπει λουκέτο

-

Με οίκους ευγηρίας να μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες οι Αρχές παίρνουν έκτακτα μέτρα, με την ελπίδα να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά και να τηρηθούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα και ευλάβεια από τα προηγούμενα, ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα από τις ευπαθείς ομάδες των ηλικιωμένων.

Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε αυτά, όπως αναβολή αδειών, τεστ κοροναϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία και αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ειδικά μέτρα για την Αττική

Την ίδια ώρα, στην άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής, που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής της, αλλά και το κλείσιμο σε είκοσι μέρες, εκείνων των δομών που δεν θα τη διαθέτουν και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης (Π1γ/ΟΙΚ.81551/07 -ΦΕΚ 1136 Β΄), προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Μπαράζ ελέγχων

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες «έδωσε την εντολή, άμεσα και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, να προχωρήσουν, πλέον του τακτικού ελέγχου της καλής λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε καμία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων να μην λειτουργεί στην Αττική, χωρίς τη σχετική άδεια που απαιτείται».

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης, έδωσε εντολή για «την κατά απόλυτη προτεραιότητα, εντός ή και εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, διενέργειας αυτοψιών και στην υλοποίηση κάθε οριζόμενης από το νόμο ενέργειας, ως προς την άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Επίσης, για την άμεση επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις δομές που λειτουργούν ως Μονάδες Φροντίδα Ηλικιωμένων και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (Π1γ/ΟΙΚ.81551/07 – ΦΕΚ 1136 Β’) «ορίζοντας συγκεκριμένη ημεροχρονολογία σφράγισης των εγκαταστάσεών τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι ημέρες από τη λήψη του εγγράφου» και την άμεση ενημέρωση των υπευθύνων των δομών που πρόκειται να σφραγιστούν, ότι υποχρεούνται άμεσα να μεριμνήσουν για την ασφαλή μεταφορά των περιθαλπόμενων, είτε σε συναφείς δομές, είτε στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», τονίζει ο κ. Πατούλης σε δήλωση του, «η απαράδεκτη από το 2007 μέχρι σήμερα κατάσταση, όπου κάθε χρόνο δινόταν με υπουργικές αποφάσεις η δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας όσων μονάδων δεν διέθεταν την απαραίτητη άδεια, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα.»

Στη λειτουργία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής, θα μπουν κανόνες που θα προστατεύσουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτές, χωρίς εκπτώσεις».

Πηγή: in.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι κινήσεις της Άγκυρας αποσταθεροποιούν την περιοχή

Μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία

Tα ζώδια σήμερα 12 Σεπτεμβρίου: Δίδυμοι, η απαισιοδοξία δεν είναι καλός σύμβουλος

Δίδυμε, φρόντισε να διαχειριστείς με ψυχραιμία τα οποία επαγγελματικά ζητήματα έχουν προκύψει, καθώς η απαισιοδοξία σου θα σταθεί εμπόδιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ