Ελλάδα Χάικο Μάας: Να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική...

Χάικο Μάας: Να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

-

Τον τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ζήτησε εκ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης, 25 Αυγούστου, την Αθήνα και είχε επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον το απόγευμα είναι προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Ο Χάικο Μάας τόνισε μάλιστα ότι η φωνή της Ελλάδας θα έχει «ιδιαίτερο βάρος» κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Αυγούστου στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, ο κ. Μάας δήλωσε τα εξής:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκόμενους επιτόπου.

Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.

Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».

πηγή: ethnos.gr
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: O κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη πανδημία

Να επενδύσουν στη δημόσια υγεία κάλεσε τον πλανήτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - Συνομιλίες με την Ινδία για την ένταξή της στον μηχανισμό "COVAX"

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Ακολουθίας της Ανάστασης το βράδυ του Σαββάτου

Μέσω των τηλεοπτικών σταθμών θα έχουν τη δυνατότητα το βράδυ οι πιστοί να παρακολουθήσουν την Ιερά Ακολουθία της Ανάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ