Ελλάδα "Αν μας χρειαστείτε εδώ θα είμαστε"

“Αν μας χρειαστείτε εδώ θα είμαστε”

Το μήνυμα της Μόσχας για τα ελληνοτουρκικά

-

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για δυνατότητα παρέμβασης της ρωσικής διπλωματίας, με την προϋπόθεση ότι θα της ζητηθεί.

Για πρώτη φορά η Μόσχα δηλώνει απερίφραστα ότι είναι έτοιμη να παρέμβει στο ελληνοτουρκικό ζήτημα προκειμένου να συνδράμει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, διατηρώντας πάντως την πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού για το Open, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για δυνατότητα παρέμβασης της ρωσικής διπλωματίας, με την προϋπόθεση ότι θα της ζητηθεί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές, καθώς δεν συνηθίζει να εμπλέκεται σε ενδοΝΑΤΟϊκές υποθέσεις.

Αναλυτικά η αποκλειστική απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ στον Θανάση Αυγερινό και το Open:

Στη Μόσχα επανειλημμένως έχουμε σχολιάσει την κατάσταση πραγμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και, αναμφισβήτητα, ανησυχούμε από την παρούσα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: θεωρούμε ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες εγκυμονούν περαιτέρω αύξηση του συγκρουσιακού δυναμικού. Επανειλημμένως έχουμε καλέσει την ηγεσία των κρατών της ανατολικής Μεσογείου να επιδεικνύουν πολιτική διορατικότητα, να διευθετούν τις διαφωνίες, που προκύπτουν αποκλειστικά μέσω του διαλόγου, εντός των πλαισίων δικαίου.

Θα ήμασταν έτοιμοι να συνδράμουμε στην διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά, εννοείται, μόνο στην περίπτωση, εφόσον μας το ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Αντιμετωπίζουμε τους ισχυρισμούς ότι η σύγκρουση μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ δήθεν είναι προς όφελος της Μόσχας, ως προβοκατόρικους και εμπρηστικούς. 

Η Ρωσία επ’ ουδενί δεν έχει συμφέρον από την υποδαύλιση της εχθρότητας. Δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες ρυπαρές τακτικές, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής. 

Ως γνωστόν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εκεί σίγουρα υπάρχουν οι ‘συνταγές’ για την συμφιλίωση των συμμάχων, τη διευθέτηση τέτοιου είδους εκρηκτικών καταστάσεων.

Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα ζητήματα αυτά στον πολιτικό μας διάλογο με την Κύπρο, μεταξύ άλλων επίκαιρων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων.

Πηγή: voria.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοτικά σχολεία – παιδικοί σταθμοί: Ολοταχώς για άνοιγμα την 1η Ιουνίου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα γυμναστήρια

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών για τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα στην ΕΡΤ

Όλες οι ακολουθίες του Πατριαρχείου και της Μητρόπολης Αθηνών στην ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ