Κόσμος Εμφύλιος - Λιβύη: Δυνάμεις του Σάρατζ κατέλαβαν περιοχές του...

Εμφύλιος – Λιβύη: Δυνάμεις του Σάρατζ κατέλαβαν περιοχές του Χάφταρ – Τι απαντά ο GNA

-

Επόμενος στόχος των δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης και των μισθοφόρων της Τουρκίας, η πόλη Ταρχούνα, προπύργιο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ ανακατέλαβε περιοχές στα νότια της Τρίπολης σήμερα από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ο οποίος μετά από 13 μήνες μαχών στα περίχωρα της πρωτεύουσας δέχεται πλέον μεγάλες πιέσεις. Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Λιβύη, φιλοξενώντας τις δηλώσεις τουρκικών πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Οι μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υποστηρίζουν ότι προωθήθηκαν σε πολλές συνοικίες και κατέλαβαν ένα στρατόπεδο. Ο LNA ωστόσο λέει ότι είχε ήδη αποσυρθεί από αυτές τις περιοχές, σε μια «ανθρωπιστική χειρονομία» με την ευκαιρία της γιορτής του Ραμαζανιού.

Η GNA, που υποστηρίζεται από την Τουρκία με μισθοφόρους και περίπου 8.000 με 9.000 μισθοφόρους, έχει πετύχει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας μια σειρά κωμοπόλεων και τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Ουατίγια. Κατέστρεψε επίσης πολλά αντιαεροπορικά συστήματα του LNA, ρωσικής κατασκευής.

O LNA απειλεί να απαντήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, ο Άχμεντ Μισμάρι, είπε ότι έχει πλέον στη διάθεσή του τέσσερα αεροσκάφη.

Τα βλέμματα στην Ταρχούνα
Το νέο επίκεντρο των συγκρούσεων αναμένεται ότι θα είναι η Ταρχούνα, το μεγαλύτερο προπύργιο του LNA στη βορειοδυτική Λιβύη. Μια στρατιωτική πηγή των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε ότι οι μαχητές της GNA συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην Ταρχούνα και ότι καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κινητοποίηση γύρω από την Ταρχούνα, και προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην προβούν σε πράξεις αντιποίνων, με μια ανακοίνωση την οποία στήριξαν και οι ΗΠΑ.

O ΥΠΕΣ του Σάρατζ επικρίνει την ευρωπαϊκή αποστολή «Ειρήνη»
«Θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή αποστολή «Ειρήνη» (για την παρακολούθηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Μεσόγειο) είναι άδικη και ευνοεί τον στρατηγό Χάφταρ. Είναι μη ισορροπημένη. Ναι μεν σταματάνε με αυτήν οι αποστολές όπλων μέσω της θαλασσίας οδού, εκείνες όμως που γίνονται από τα ανατολικά (χερσαία) σύνορα ή από αέρος, απλώς καταγράφονται από δορυφόρους ή από τα ραντάρ. Υπό τις συνθήκες αυτές θα την προτιμούσαμε το αντίστροφο, να σταματήσουν δηλαδή οι αποστολές όπλων στον Χάφταρ και οι άλλες να καταγράφονται», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Σάρατζ Φάτι Μπασάγα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Ο Λίβυος υπουργός είπε επίσης: «Εμείς αποδεχτήκαμε και την κατάπαυση του πυρός. Ο Χάφταρ δεν σεβάστηκε ποτέ τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και αγνόησε τις προτάσεις της. Και τις προσπάθειες της γερμανίδας καγκελαρίου. Δεν τιμωρήθηκε όμως ποτέ. Φέρει την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά δεν κλήθηκε ποτέ να λογοδοτήσει. Προφανώς απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης», υποστήριξε.

Ο Φάτι Μπασάγα απέκλεισε πολιτική λύση στην οποία θα μπορούσε να παίξει ρόλο ο στρατηγός Χάφταρ. «Δεν μπορεί να είναι εταίρος σε μια ειρηνευτική διαδικασία ή να αναλάβει κάποιο πολιτικό αξίωμα. Κατά την άποψή μας δεν υπάρχει κανένα μέλλον γι αυτόν στην Λιβύη», τόνισε. Υπεραμύνθηκε επίσης της στρατιωτικής υποστήριξης της κυβέρνησής του από την Τουρκία, διότι «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία πρέπει να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας και το λαό μας. Είμαστε μια νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση», όπως υποστήριξε.

Πηγή: newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεσσαλονίκη: Μεταστέγαση του ΚΒΔΜ ζητούν οι γονείς του πειραματικού

Τι ζήτησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου

Από την Παρασκευή επιστρέφει η άνοιξη

Έρχεται κύμα καλοκαιρίας από Παρασκευή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ