Ελλάδα Μητσοτάκης προς το Σ.Ε. : Προτεραιότητα η προστασία της...

Μητσοτάκης προς το Σ.Ε. : Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας

-

Μήνυμα ενδυνάμωσης των θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης-ιδίως μέσα στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία- έστειλε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης μετά την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Υπό αυτές τις έκτακτες συνθήκες, ανάφερε, είναι ακόμη πιο επιτακτικό να υπογραμμίσουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες όπως η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κύριο θέμα της ελληνικής προεδρίας είναι το εξής: «Προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο μιας πανδημίας – Αποτελεσματική αντίδραση σε μια υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινών και θεμιτών περιορισμών των προβλέψεών της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων, για λόγους δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για τη μη συμμόρφωση στη δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στην Ελλάδα, της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης «καταφέραμε να πετύχουμε μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και στα δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιώντας την τέχνη της πειθούς».

Είμαι περήφανος για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός και για τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα που ελήφθησαν πάντα με βάση τις συμβουλές των ειδικών. Όπως όλες οι κρίσεις, η πανδημία προσέφερε και ευκαιρίες. Στη χώρα μου, πετύχαμε την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών με πρωτοφανή ταχύτητα. Διαδικασίες που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν μήνες, ολοκληρώθηκαν σε τρεις εβδομάδες.

Λόγω των έκτακτων σημερινών συνθηκών, η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργεί κυρίως ψηφιακά, και εν τέλει, θα είναι μια Ψηφιακή Προεδρία (E-Chairmanship). Η Ψηφιακή Προεδρία θα περιλαμβάνει τη μετάδοση εκδηλώσεων και δράσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλους τους πολίτες μέσω των νέων τεχνολογιών. Το γεγονός αυτό θα φέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης ακόμη πιο κοντά στους πολίτες και, ιδιαίτερα, στους νέους. Αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος τον Νοέμβριο, όταν θα γιορτάσουμε, στην Υπουργική Διάσκεψη στην Αθήνα, την 70η επέτειο ενός ιστορικού οροσήμου: την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη Ρώμη, στις 4 Νοεμβρίου του 1950. Η νέα γενιά θα παραμείνει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας ως βασική προτεραιότητα. Επομένως, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαφύλαξη του δικαιώματος των νεότερων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού θα οργανώσει μια ψηφιακή έκθεση αφιερωμένη στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα  μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτούς τους καιρούς διεθνούς αβεβαιότητας, έχουμε δημιουργήσει μια φιλόδοξη ατζέντα για το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθοδηγούμενη από την εμπιστοσύνη μας στον Οργανισμό και τις αξίες που αντιπροσωπεύει. Σε αυτές τις προσπάθειες, βασίζουμε την υποστήριξη όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης – Το πρόγραμμα της επίσκεψής του

Όπως έγινε γνωστό, λόγω επιβαρυμένου προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ.

Μέτρα για κορωνοϊό: Μέχρι 100 άτομα σε γάμους- βαφτίσεις!

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, όλο τον Αύγουστο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ