Κοινωνία Καλοκαίρι και κορωνοϊός: Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί πώς θα...

Καλοκαίρι και κορωνοϊός: Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί πώς θα κάνουμε μπάνια φέτος

-

Ακόμη κι όταν θα υπάρξει μια επιστροφή στην «κανονικότητα», το φετινό καλοκαίρι θα είναι στη σκιά του κορωνοϊού. Τι θα πρέπει να προσέχουμε όμως στην παραλία ή την πισίνα, όταν έρθει η ώρα για τα μπάνια;  

Τα στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα δημιουργούν μια αισιοδοξία, για τα πρώτα βήματα χαλάρωσης των μέτρων. Πέρα όμως από τα βασικά- το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων- κάποιοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται ήδη και το καλοκαίρι και δημιουργούνται απορίες για τους ενδεχόμενους κινδύνους των διακοπών, λόγω κορωνοϊού. Απαντήσεις σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα έδωσε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παύλος Νικολαΐδης, μιλώντας στην ιστοσελίδα GRTimes.  

«Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.  

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό από την άμμο ή τις εξωτερικές επιφάνειες της πισίνας, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι η αναπνευστική. «Η καυτή άμμος ή οποιοδήποτε παγκάκι, δεν είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό», σημείωσε.  

22.4.2020 Γερμανός επιδημιολόγος: Τερατωδώς κακή ιδέα οι διακοπές φέτος – Κίνδυνος για σοβαρή υποτροπή «Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε ατελείωτες παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή που θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε.

  «Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά όπως είναι τα beach bar κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι στριμωγμένοι ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος πιστεύω», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.  

Η χρήση μάσκας

  Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας και αν θα γίνει ένα «αξεσουάρ» του καλοκαιριού, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, απάντησε ότι θα ήταν καλό να την έχουμε μαζί μας και να τη χρησιμοποιούμε στα μέρη που παρατηρείται συνωστισμός, όπως για παράδειγμα σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο.   Ειδάλλως, επισημαίνει, η χρήση της δεν είναι απαραίτητη σε εξωτερικούς χώρους, πόσο μάλλον στην παραλία.  

Ζέστη και κορωνοϊός  

Σε ό,τι αφορά το αν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα «σκοτώσουν» τον ιό, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι μέχρι τώρα έχει φανεί ότι αυτός ο παράγοντας δεν επηρεάζει την επιβίωση του κορωνοϊού.  

«Γι’ αυτό και βλέπουμε να υπάρχουν κρούσματα σε χώρες που είναι από τη φύση τους θερμές. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως και η επιδημία γρίπης είχε υπάρξει καλοκαίρι. Αν θα παίξει κάποιο ρόλο η υψηλότερη θερμοκρασία στη μείωση των κρουσμάτων, θα έχει να κάνει περισσότερο με το ότι αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε εσωτερικούς χώρους και όταν αυτοί σημειώνονται σε εξωτερικούς, η βλαπτικότητα είναι μικρότερη», εξήγησε.  

Τέλος, σε ερώτηση για την έλευση τουριστών από το εξωτερικό, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό και περίπλοκο θέμα, που δεν εξαρτάται μόνο από το πώς θα αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται γενικότερη πολιτική.   «Ήδη οι πληροφορίες μιλάνε για υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού υγείας που θα επιβεβαιώνει ότι κάθε ταξιδιώτης έχει ελεγχθεί και πληροί τις προϋποθέσεις για να επισκεφθεί κάποια άλλη χώρα», είπε, αναφερόμενος σε κάτι για το οποίο έχει μιλήσει και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. «Σε περίπτωση που κάποιος δε νοσεί, τότε θα μπορεί να ταξιδέψει, τηρώντας φυσικά τα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύουν σε κάθε χώρα και εν προκειμένω στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Πηγή: www.lifo.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρέμβαση Πομπέο: Λύση χωρίς στρατιωτική ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο

Για την αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μίλησε ξανά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ